Peter Kær

Peter Kær

Foredrag om kunsthistorie

Peter Kær, som mange kender som Tv-vært, har foretaget et markant skifte. Han har i en temmelig voksen alder læst på universitetet og er nu cand.mag. i Kunsthistorie og Kulturformidling. Undervejs i studierne er det blevet til tolv 12-taller, så motivationen for kunstformidling fejler ikke noget. Nu er Peter klar til at dele ud af interessen for kunstens og kulturens betydning for vores måde at være til i verden på.

Peter Kær er anerkendt for sine svært underholdende foredrag, hvor han gennem en uortodoks tilgang til materialet lader kunsten folde sig ud og gør den relevant for en moderne tilhører.

Peter Kær afholder bl.a. disse foredrag:

Væsentlige værker i dansk kunst
I dette foredrag vil der være fokus på en lang række værker fra den danske kunsthistorie. Kunstværker, der har haft en særlig betydning for udviklingen og forandringen historisk set. De internationale inspirationskilder vil også blive inddraget og sammenhænge vil blive belyst.

Hvad skal jeg kigge efter - En guide til kunsten
Et begynderkursus i kunstforståelse. Hvordan man kan komme kunsten i møde, uden at føle sig som komplet idiot? Med udgangspunkt i markante værker fra forskellige perioder i kunsthistorien gennemgås de muligheder der er, for at tilegne sig et bedre udgangspunkt for at forstå kunstens forskelligartede udtryk.

Skandalekunst
Kunst har gennem tiderne skabt kraftig debat. Som da Marcel Duchamp udstillede en tissekumme i 1917, da Piero Manzoni puttede afføring på dåser i begyndelsen af tresserne, og da danske Nadia Plesner blev sagsøgt af Louis Vuitton, da hun i 2010 skabte det meget omdiskuterede maleri Darfurnica.

Peter viser og fortæller om en række eksempler på kunst, der gennem tiderne har provokeret. I dette foredrag er der fokus på, hvad kunst kan og skal.


Oluf Høst - Den bornholmske kolorist
Den bornholmske maler Oluf Høst er en ener i dansk billedkunst. Gennem et langt liv forholdt han sig til naturen og lokale motiver, der efterhånden blev gengivet i Høsts særlige koloristiske stil. De fleste kender Bognemark som et typisk motiv hos Oluf Høst, men spændvidden er overraskende stor, når man kigger på hans samlede produktion. Livet igennem førte Høst dagbøger, der i dag giver os indsigt i hans tanker om kunst og livet. Peter Kær har gennem en årrække hver sommer vist rundt på Oluf Høst-museet i Gudhjem og har opnået et indgående kendskab til Oluf Høst.

Skagensmalerne
Skagensmalerne udgør et særligt kapitel i dansk kunsthistorie. Arkens store forårsudstilling sætter fokus på samspillet, venskabet og rivaliseringen mellem P.S. Krøyer og Michael Ancher. Dette foredrag vider ud og forholder sig til selve fænomenet Skagensmalerne og inddrager flere af de betydende kunstnere fra kredsen, i særdeleshed Anna Ancher.

Kurt Trampedach - En ener på flere måder
Kurt Trampedach repræsenterer et meget markant udtryk, hvor det er lokkende at læse et psykologisk aspekt ind i værket og personen bag. I kunsthistorien er Trampedach ikke den eneste, der appellerer til sådan en kobling. Med udgangspunkt i udvalgte værker af Trampedach trækkes der paralleller til andre betydningsfulde kunstnere, hvor vi som betragtere kommer på arbejde i forhold til samspillet mellem værket, os selv og kunstneren bag.


Internationale strømninger i 60ernes og 70ernes kunst
I forbindelse med Statens Museum for Kunsts store udstilling om eksperimenterende kunst i 60erne og 70erne fokuseres der i dette foredrag på de internationale tendenser og den udvidelse af kunstneriske virkemidler, der præger perioden.

Venedig biennalen - Væsentlig verdenskunst
Hvert andet år afholdes den store verdensudstilling for kunst i Venedig.
Venedig Biennalen er verdens største og ældste udstilling for international samtidskunst. Over 80 nationer giver deres bud på, hvad de opfatter som væsentlig kunst her og nu. Peter Kær gennemgår Venedig Biennalens farverige historie og viser eksempler på værker vist i Venedig gennem tiden.

Statens museum for kunst - En rejse gennem 700 års kunst
Peter Kær har været omviser og underviser på Statens Museum for Kunst og giver i dette foredrag sine bud på væsentlige værker fra SMK’s imponerende samling. Fra Mantegna over Rubens til David Shrigleys Lerpølse. Det bliver en rejse gennem 700 års kunst, som man så senere hen selv kan se ved besøg på hele Danmarks kunstmuseum.

Usynlig kunst - Usynlighed, fravær og tomhed i billedkunsten
Med udgangspunkt i sit universitetsspeciale fortæller Peter om et ofte overset aspekt af kunsten. Kunst handler om at skabe billeder, se billeder og forstå billeder. Alligevel har en lang række kunstnere gennem de sidste 100 år benyttet sig af usynlighed, fravær og tomhed i billedkunsten. Det er dette paradoks, der er omdrejningspunktet i dette foredrag, hvor kunstnere som blandt andre Andy Warhol, Yves Klein, Robert Rauschenberg og Gerhard Richter er blandt dem, der benytter sig af usynligheder og fravær.

Duchamp - En visionær kunstner
Marcel Duchamp skabte en ny kunstforståelse, da han for små hundrede år siden udstillede sine Readymades. Ting, der er skabt til et andet formål, der så med små modifikationer blev udstillet som kunst. Nu var det ikke længere et spørgsmål om hvorvidt kunstneren var en dygtig håndværker, men derimod et spørgsmål om kunstnerens udvælgelse af objekter til refleksion i en kunstnerisk sammenhæng. Duchamp har haft en enestående betydning for kunsten siden. Peter Kær fremtrækker en del af de markante træk ved Duchamps kunstopfattelse og viser andres værker, der er inspireret af Duchamps tanker.

70203648

NKMusic.dk
Email: mail@nkmusic.dk

Book Peter Kær Arrangementsdato Tidspunkt Lokalitet Lukket Offentligt

Arrangør Navn Adresse Postnr/by Email Telefon Eventuelle spørgsmål Indtast bogstaverne: ÆØÅ
- dette er for at undgå spam.

Nyhedsbrev

Modtag aktuelle nyheder på email

Afmeld nyhedsbrevet her!