Thomas Thaulov Raab

Thomas Thaulov Raab

Hjernedannelse - Foredrag

Thomas Thaulov Raabs liv har været drevet af en glubende nysgerrighed efter at forstå, hvem vi er som mennesker, hvor vores menneskelige egenskaber stammer fra - og hvorfor vi handler, tænker og føler, som vi gør.

Det har medført omfattende studier af alskens emner - fra teologi og kulturhistorie til adfærdsbiologi og hjerneforskning. Mere end noget andet har den årelange beskæftigelse med disse forskelligartede emner imidlertid overbevist Thomas om én ting: nemlig at svarene på mange af de livets store spørgsmål faktisk allerede er derude - hvis man blot formår at grave dem frem.

THOMAS THAULOV RAAB - HJERNEDANNELSE
Thomas Thaulov Raab har gennem snart et årti rejst land og rige tyndt med sine foredrag om hjernen, mennesket og videnskaben. Kort sagt: om alt mellem himmel og jord, som har at gøre med, hvem vi er, hvor vi kommer fra, og hvor vi skal hen. Altid underholdende, altid interessant - og altid med sikkerhed for at få udvidet sin horisont og få spændende, ny viden med sig hjem, nænsomt serveret med et smil på munden og et glimt i øjet.
Udover sine foredrag har Thomas medvirket på de fleste af læge og hjerneforsker Peter Lund Madsens projekter om hjernen og videnskab gennem de senere år, på både tv, radio, teater, internet og i forbindelse med bogudgivelser som bestselleren "Dr. Zukaroffs Testamente" (2012).


FOREDRAGSEMNER:

Kend din hjerne, kend sig selv
Som mennesker besidder vi desværre ikke nogen privilegeret indsigt i, hvorfor handler eller tænker, som vi gør. De motiver, som vi oftest tror ligger bag vores handlinger og vores overbevisninger, viser sig i vidt omfang at være efterrationaliseringer, som ikke forklarer de virkelige årsager til, at vi handler, som vi gør.
Vil vi forstå os selv, vores adfærd og vores beslutningsprocesser bedre, bliver vi derfor nødt til i stedet at vende blikket mod hjernen, som i sidste ende er omdrejningspunktet for alt, hvad vi føler, tænker og gør.
Gennem et utal af eksempler på, hvordan vi ofte påvirkes af faktorer, som vi ellers ville have forsvoret havde nogen betydning for vores handlinger eller beslutninger, og hvordan hjernen ofte reagerer helt anderledes, end vi havde forventet, vil vi forsøge at vise, hvordan vi med udgangspunkt i hjernen, også kan få en bedre forståelse af os.

Rejsen mod frihed
Mennesket og menneskehjernen er i sidste ende et produkt af naturen. Nøglen til at forstå hvordan menneskehjernen fungerer, skal derfor søges i menneskehjernens udviklingshistorie. Den kan ikke blot forklare, hvordan vi er blevet til dem, vi er, men samtidig afsløre, hvad vi har til fælles med så forskellige dyr som opfindsomme chimpanser og tyske dræberkalkuner.
Menneskehjernens udviklingshistorie er kort sagt ikke blot nøglen til en forståelse af, hvordan hjernen fungerer. Den er ganske simpelt grundlaget for ethvert forsøg på at forklare livets store spørgsmål:
Hvem er vi? hvor kommer vi fra? hvor skal vi hen?

Ovenstående kan kombineres med mere specifikke emner, som f.eks.:

Den omstillingsparate hjerne
Elefanten har sin snabel og blæksprutten sine alsidige arme. Menneskehjernen er og bliver dog det mest fleksible organ, vi overhovedet kender. Det er hjernen og kun hjernen, der gør os i stand til at omstille os til snart sagt enhver situation, og som har sikret, at mennesket i dag kan betragte sig selv som den mest succesfulde af alle nulevende dyrearter.
Selvom vores evne til at omstille os er uforlignelig, er der imidlertid grænser for vores omstillingsevne. Der er også forskel på, hvordan vi bedst udnytter denne evne til vores egen fordel. At skabe de optimale forudsætninger for vores medfødte omstillingsparathed kræver, at man er fortrolig med de mekanismer, som er ansvarlig for denne evne og kender de mange fælder, som kan stå i vejen.

Den kreative hjerne - og den dovne hjerne
Menneskehjernens evne til at skabe og finde på nye idéer er så godt som ubegrænset.
Vil vi gerne udnytte denne evne, er det derimod langt fra ligegyldigt, hvordan vi bærer os ad. Hvilke forhold vi byder os selv og den hjerne, som i sidste ende er kilden til al vores kreativitet.
Menneskehjernen er nemlig langt fra kun kreativ. Den er også doven, og vil ofte hellere blot nøjes med at gøre, som den plejer.
At udnytte vores evne til at finde på, kræver derfor et indblik i, hvordan hjernen regulerer den hårfine balance mellem dovenskab og kreativitet, vanetænkning og opfindsomhed. Har man først denne viden, kan det at finde på nye idéer og nye løsninger på gamle problemer, til gengæld blive let som en leg.

70203648

NKMusic.dk
Email: mail@nkmusic.dk

Book Thomas Thaulov Raab Arrangementsdato Tidspunkt Lokalitet Lukket Offentligt

Arrangør Navn Adresse Postnr/by Email Telefon Eventuelle spørgsmål Indtast bogstaverne: ÆØÅ
- dette er for at undgå spam.

Nyhedsbrev

Modtag aktuelle nyheder på email

Afmeld nyhedsbrevet her!