Foredrag og oplæsning
Susse Wold, skuespiller og foredragsholder.
Siden 1985 har Susse Wold været præsident for AIDS Fondet. Hun har modtaget næsten alle de hæderspriser, en skuespillerinde kan få, og hun er blevet udnævnt af Dronningen til Ridder Af Dannebrog af 1. grad.
Susse Wolds foredrag og historiefortælling er karakteriseret ved hendes store indlevelsesevne og enorme engagement.
Susse Wold kan bookes til følgende foredrag:
Bevægelse
Da Susse Wold skrev Fremkaldt for 10 år siden havde hun stor fornøjelse af, at komme rundt i landet og fortælle om sin bog. Det har været godt at blive fremkaldt, men et fast billede er ikke levende.
I et univers som hele tiden bevæger sig, er der ikke noget som er statisk. Derfor er bevægelse og forandring så vigtig, for man bliver altid belønnet med ny viden og udvikling.
Nu har Susse Wold skrevet en ny bog: Bevægelse. Den vil hun glæde sig til at fortælle om. I titlen ligger både den indre mening af ordet, hvor Susse Wold bliver følelsesmæssigt berørt af de ting hun møder, og den fysiske mening hvor Susse bevæger sig ud i verden og oplever ting, som lærer Susse Wold noget om sin egen mulighed for konstant forandring.
Bogen er en fortælling om, hvad Susse Wold har lært af de mennesker hun har mødt og de ting Susse har oplevet.
På teateret som i livet gælder det om at svare når ens stikord falder.
Livet har givet mig mange fristende stikord og Susse Wold har svaret på mange af dem. Det fortæller hun om.
Alvorlige og svære ting blander sig med oplevelser med humor og latter. Om Susse Wold er i en sweat lodge på Hawaii med en Shaman, eller om hun er til et AA møde, om Susse Wold optræder med H.C. Andersen for kronprinsen af Japan, eller om Susse ligge på hjerteafdelingen på Riget, om hun sidder fast i et mudderhul i Kenya omgivet af løver – eller om Susse Wold går på den røde løber i Cannes til filmfestival. Alle oplevelser har lært hende at se gaven i selv de mest umulige situationer.
I sit foredrag vil Susse Wold fortælle om alle de farverige oplevelser, hun har haft i sit livstog.
Fremkaldt
Susse Wold taler om sin succesfulde erindringsbog af samme navn.
Det er et yderst personligt, humoristisk og udfordrende foredrag, Susse Wold i de sidste par år har rejst rundt i Danmark med.
Susse Wold fortæller om sin barndom med en berømt mor – om sine 10 år på en kostskole, som hun hadede – om sin tid i England som au pair pige hos en kagefabrikant – og om sin start som skuespiller.
Hun fortæller om sine angstanfald og om sin brystkræft, som hun blev helbredt for. Hun fortæller også om skilsmissen fra Erik Mørk – og om de vanskeligheder, forelskelsen i Bent Mejding medførte, fordi de begge to var gift og havde små børn.
Hun fortæller om sit engagement i AIDS Fondet, som hun har været præsident for i mere end 25 år. Og så fortæller hun om sine mange roller på teater og TV, bl.a. Gitte Graa i Matador.
Og endelig fortæller hun om Hawaii, hvor hun i 1983 blev gift, og som i årene derefter blev hendes andet hjem.
Om erindringsbogen Fremkaldt, som udkom på Politikens Forlag i 2010, skrev pressen blandt andet:
Susse Wold kan også skrive. Fremkaldt er en overleverbog fyldt med glæde. Men den er også en klog bog – med store tidevandsbølger af smerte. Susse Wold viser sig at være en medrivende forfatter. Bogen er et meget moderne kvindeportræt, med en psykologisk selvanalyse, der hele tiden søger fremad mod nuets kraft og nuets velsignelse. Susse Wolds begavede bog bliver også et eksistentielt tidsbillede af en kvinde, som vokser som menneske ved hver besværlig trædesten langs strandkanten.
- Information.
Vi føler os klogere på mennesket Susse Wold, ligesom beundringen for hende som menneske vokser. Fem stjerner.
- Jyllands Posten.
Om denne bog er der bare to ting at sige: Køb den til dig selv og køb den til en god ven. Bogen er den bedste, jeg har læst i kvindes minde. Den rummer så megen visdom, at man kan blive klogere på sig selv. Fremragende selvbiografi.
- Jydske Vestkysten.
Ligeledes kan Susse Wold bookes til "oplæsning" med følgende titler:
Det er ganske vist - H.C. Andersen
Fortalt af Susse Wold - forbindende tekst af Niels Birger Wamberg.
I Det er ganske vist causerer Susse Wold over H.C. Andersens eventyrlige liv, og samtidig fortæller hun flere af hans mere eller mindre kendte eventyr:
•Prinsessen på Ærten
•Den Grimme Ælling
•Nattergalen
•Det er ganske vist
•Sommerfuglen
• Thepotten
Det er ganske vist er blevet vist overalt i verden: Bangkok, Singapore, Kuala Lumpur, Hongkong, Seoul, Honolulu, Tokyo, Kyoto, Hokaido, London, Berlin, Bruxelles, Luxenburg, Reykiavik, Sacramento, San Francisco, Nuuk, Julianehåb, Rio de Janeiro, Curitiba, Sao Paulo og – i Carnegie Hall i New York. Og naturligvis også i hele Danmark.
Det er ganske vist kan opføres både på dansk og engelsk. De enkelte eventyr kan også fortælles uden forbindende tekst.
Snedronningen - H.C. Andersen
Hører til en af Susse Wolds største succeser.
Snedronningen er H.C. Andersens egentlige hjertekvad og et af hans smukkeste eventyr, hvor den lille Gerda rejser gennem et enestående univers med mange landskaber og mange tider for at finde sin forsvundne legekammerat, Kay.
I 1998 og 1999 opførte Susse Wold eventyret på Sceneriet under Det Ny Teater, og i den anledning skrev en af anmelderne, Henrik Lyding, i Jyllands-Posten:
Snedronningen har bud til alle, fordi den handler om det vigtigste af alt: Hjertets sejr over forstands-hovmod. Når vi er ved slutningen af forestillingen ikke bare ved vi mere med vores forstand. Vores hjerte er også blevet rørt, vores poetiske drømme er blevet rigere, og skulle vi have glemt det, så minder denne anderledes forestilling os om, hvor store fortællere både H.C. Andersen og Susse Wold er. Det er eventyr, billeddigt, poesi og teater på samme tid. En virtuost fortalt historie. Bedre, varmere og smukkere kan det ikke gøres.
Susse Wold fortæller Snedronningen – i kirker, på teatre, i små og større sale.
Susse Wold - om H. C. Andersen
Først går man så grueligt meget igennem, og så bliver man berømt.
Dette er, med hans egne ord, sandheden om H.C. Andersens liv. Gennem mere end halvandet århundrede har den fattige skomagersøn fra Odense været mere berømt og mere elsket end nogen anden skandinavisk forfatter.
I H.C. Andersens eventyr synliggøres de fundamentale menneskelige tanker, følelser og skæbneforestillinger, som alle kan identificere sig med – uanset tid og sted og uanset forskel i alder, race og kultur. Det er det universelt gyldige i hans digtning, der har banet vej for eventyrenes udbredelse overalt i verden.
Andersen har skrevet 156 eventyr og 6 romaner, og han er oversat til mere end 125 forskellige sprog. ”At rejse er at leve”, sagde han, og på sine 29 udenlandsrejser skrev han, som også var en glimrende journalistisk begavelse og en skarp iagttager, de mest vidunderlige rejsebeskrivelser. Derudover skrev han en lang række skuespil, som dog aldrig rigtigt fandt vej til scenen.
Andersen var ven med samtidens åndelige matadorer, såsom Mendelsohn, Dickens, Schumann og Franz Liszt. Han færdedes hjemmevant blandt konger og dronninger, og overalt, hvor han kom frem, blev han modtaget som statsoverhoved.
Men på trods af dette var denne mester i eventyr-fortællingen hele sit voksne liv et ensomt, og på mange måder ulykkeligt menneske. Han var modsætningernes mand: Selvhævdende og egocentrisk, men alligevel konstant plaget af frygtelige mindreværdskomplekser og stor indre usikkerhed.
Han døde i 1875. Mere ensom end nogensinde, men mere elsket af en hel verden, end nogen anden af datidens kunstnere.
Andersen havde mange forskellige talenter. Han malede, og han elskede at danse og synge. Han skrev flere stykker til Det Kongelige Teater, hvor han også optrådte som statist, og på sine mange rejser rundt i Europa lavede han en mængde tegninger.
At elske sin skæbne - Karen Blixen
Baseret på ”Breve fra Afrika” og på Susse Wolds personlige møde med Karen Blixen.
I de sytten år, Karen Blixen boede på sin afrikanske farm, voksede hun, gennem kampe og modgang, til den store personlighed og det stærke menneske, som i dag fængsler hele verden.
Karen Blixen skrev i de år hundredvis af breve hjem til sin familie i Danmark. Disse breve indeholder en dybde, en humor og en fortvivlelse, som gør dem helt enestående i dansk litteratur.
Vi følger hendes skiftende sindsstemninger, først gennem ægteskabet med sin svenske halvfætter, Baron Bror Blixen, dernæst gennem op- og nedturene med den afrikanske farm, og endelig gennem mødet med den engelske eventyrer og sportsflyver Denys Finch Hatton, som blev hendes store kærlighed i livet.
Med alle odds imod sig vedbliver hun med utrolig viljestyrke at kæmpe for sin elskede kaffefarm og ikke mindst for sine sorte arbejdere og deres forhold, indtil familien i Danmark, som har sat penge i farmen, til sidst forlanger den solgt. Uden meget håb for fremtiden, vender Karen Blixen i 1931 igen tilbage til Danmark uden at vide, at en verdensberømmelse som forfatter ligger foran hende.
En hidtil ukendt indsigt i Karen Blixens spændende, vidunderlige og desperate år i Kenya. At elske sin Skæbne blev bl.a. opført på Sceneriet under Det Ny Teater i 1998.
Jyllands-Posten skrev bl.a.:
Sublim fortællekunst. Interessant og underholdende. Det er sjældent at høre så gode ord fremsagt så godt. Vi kommer tæt på et menneske, hvis liv og skæbne vi slet ikke kan undgå at beundre.
Ringen - Karen Blixen
Susse Wold fortæller om sit møde med Karen Blixen – og bagefter læser hun Ringen.
I 1962 blev Susse Wold inviteret til Frokost på Rungstedlund. Hun indleder aftenen med at fortælle om denne fantastiske eftermiddag med én af Danmarks mest berømte personligheder.
Fortællingen Ringen er skrevet i 1960 og er en del af novellesamlingen Skæbne-anekdoter. Den er en dramatisk, mystisk og – erotisk fortælling, som begynder dér, hvor alle andre historier ender: Nemlig med at de unge får hinanden og tilsyneladende er lykkelige.
Men den unge kvinde hører om en fåretyv, som har dræbt en mand og slået en dreng bevidstløs – det sætter tanker i gang hos hende. Hvem er han? Hendes nysgerrighed er vakt – men også hendes erotiske sans. Hun trodser sin ægtemands befaling om ikke at bevæge sig væk fra stien og ind i skoven. Og pludselig står hun overfor en fremmed mand
I det dramatiske møde sker der en forvandling med kvinden. Hverken hendes ægteskab eller hendes liv vil mere være det samme.
Susse Wold læser Ringen både på dansk og engelsk – med eller uden indledningen.
Varighed uden indledning ca. 30 minutter.
Varighed med indledning ca. 1 time.